Jak ušetřit? Naučte se správně zamrazovat potraviny!
Zamrazené potraviny si uchovávají svou výživovou hodnotu. Jak dlouho zmrazené potraviny vydrží?
Přečtěte si nejdůležitější zásady mražení potravin.
Obecné zásady:
Chceme-li maso uchovat co nejdéle v nejlepší kvalitě, musíme dodržovat tyto zásady:
- Pro zmrazování vybíráme jen maso čerstvé, nejlepší kvality.
- Maso pečlivě očistíme, odstraníme tuk (maso, ve kterém je vetší obsah tuku, uchováváme jen kratší dobu).
- Maso vykostíme.
- Maso nenecháváme ve větších kusech, ale rozdělíme na menší části 1–1,5 kg.
- Plátky masa balíme do fólie jednotlivě a zamrazíme odděleně (usnadníme si tím postupné odebírání).
- Nikdy nezmrazujeme maso, které již jednou bylo zmrazováno.
- V domácnosti nezmrazujeme maso mleté a vnitřnosti (v nutnosti jen několik dnů).
Hovězí maso | Doba uchovávání v mrazničce (v měsících) |
syrové | 8–12 |
dušené | 2–3 |
Vepřové maso | Doba uchovávání v mrazničce (v měsících) |
syrové | 2–4 |
zpracované (šunka, klobásky) |
1–2 |
slanina | méně než 1 měsíc |
Telecí maso | Doba uchovávání v mrazničce (v měsících) |
syrové | 3–4 |
Drůbeží maso | Doba uchovávání v mrazničce (v měsících) |
kuře v celku | 8–12 |
tučná drůbež | 4–8 |
Po krátkém povaření má drůbež delší dobu uchování, než drůbež zmrazovaná za syrova, a nastávají jen minimální chuťové změny. Pečenou drůbež uchováváme zmrazenou co nejkratší dobu. Zásadně nezmrazujeme kuře s nádivkou – chuť nádivky se po rozmrazení a upečení značně změní.
Obecné zásady:
Všechny druhy ryb jsou nejlepší, když se zmrazí hned po ulovení. Přednostně se zmrazují „tenčí“ ryby.
- Odstraňte vnitřnosti a rybu vyčistěte.
- Když je ryba větší, hlavu, ocas a ploutve,řádně rybu omyjte a vysušte, když jsou ryby menší, dejte je na desku, aby si uchovaly tvar. Po 2–3 hodinách zmrazování se ryby mohou krátce protáhnout vodou, zabalit do fólie a dát zpět do mrazničky. Tímto způsobem se na rybách vytvoří ledový film, který chrání maso před vysycháním.
- Ryby je nutno do dvojitého mikrotenového sáčku, vytěsnit vzduch a uzavřít.
Ryby | Doba uchovávání v mrazničce (v měsících) |
tučné druhy (losos, makrela, …) | 2-3 |
libové druhy (treska, pstruh, štika, …) | 6 |
měkkýši | 2-4 |
Obecné zásady:
- Zmrazujeme ovoce vyzrálé, tvrdé a neporušené.
- Ovoce se opere a dobře vysuší.
- Větší kusy ovoce je lépe předem překrojit.
- Ovoce můžeme promíchat s malým množstvím cukru nebo rovnou s cukrem umixovat (pyré).
- Ovoce vkládáme do uzavíratelných misek nebo do mikrotenových sáčků, ze kterých vytlačíme vzduch.
Tip:
Chceme-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny, …) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar, postupujeme takto:
- Po očištění ovoce rozložíme jednotlivé kusy na tác nebo podložku tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.
- Necháme v mrazničce 3-4 hodiny (ovoce je už tvrdé).
- Z tácu sesypeme ovoce do mikrotenového sáčku a uzavřeme.
Ovoce by se obecně mělo spotřebovat do dalšího sběru úrody (během dlouhého uchovávání ztrácí na chuti).
Obecné zásady:
- Jednotlivé druhy zeleniny očistěte, nakrájejte nebo nastrouhejte.
- Kořenovou zeleninu je dobré krátce povařit.
- Jednotlivé druhy zmrazujeme jednotlivě nebo ve směsi.
Tip:
Jemně nasekanou pažitku promícháme s vodou a tuto „směs“ nalijeme do formy na výrobu ledových kostek. Necháme zmrazit. Poté kostky sesypeme do mikrotenového sáčku. Např. do polévky dáváme rovnou nerozmražené kostky, v teple se voda rozpustí. Doba uchovávání zeleniny je poměrně dlouhá, protože zelenina neobsahuje žádný tuk. Doporučená doba je 6 měsíců.
doba uchování v mrazničce (v měsících) | |
pečivo slané, loupáky | 2-4 |
koláče, buchty | 4-6 |
pizza, palačinky, lívance | 4-6 |
zmrzlina | 12 |
máslo | 3 |
margarín | 6 |