+420 603 466 089

Jak ušetřit? Naučte se správně zamrazovat potraviny!

Zamrazené potraviny si uchovávají svou výživovou hodnotu. Jak dlouho zmrazené potraviny vydrží?

Přečtěte si nejdůležitější zásady mražení potravin.

Obecné zásady:

Chceme-li maso uchovat co nejdéle v nejlepší kvalitě, musíme dodržovat tyto zásady:

  • Pro zmrazování vybíráme jen maso čerstvé, nejlepší kvality.
  • Maso pečlivě očistíme, odstraníme tuk (maso, ve kterém je vetší obsah tuku, uchováváme jen kratší dobu).
  • Maso vykostíme.
  • Maso nenecháváme ve větších kusech, ale rozdělíme na menší části 1–1,5 kg.
  • Plátky masa balíme do fólie jednotlivě a zamrazíme odděleně (usnadníme si tím postupné odebírání).
  • Nikdy nezmrazujeme maso, které již jednou bylo zmrazováno.
  • V domácnosti nezmrazujeme maso mleté a vnitřnosti (v nutnosti jen několik dnů).

 

Hovězí maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 8–12
dušené 2–3
Vepřové maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 2–4
zpracované
(šunka, klobásky)
1–2
slanina méně než 1 měsíc
Telecí maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 3–4
Drůbeží maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
kuře v celku 8–12
tučná drůbež 4–8

Po krátkém povaření má drůbež delší dobu uchování, než drůbež zmrazovaná za syrova, a nastávají jen minimální chuťové změny. Pečenou drůbež uchováváme zmrazenou co nejkratší dobu. Zásadně nezmrazujeme kuře s nádivkou – chuť nádivky se po rozmrazení a upečení značně změní.

Obecné zásady:

Všechny druhy ryb jsou nejlepší, když se zmrazí hned po ulovení. Přednostně se zmrazují „tenčí“ ryby.

  • Odstraňte vnitřnosti a rybu vyčistěte.
  • Když je ryba větší, hlavu, ocas a ploutve,řádně rybu omyjte a vysušte, když jsou ryby menší, dejte je na desku, aby si uchovaly tvar. Po 2–3 hodinách zmrazování se ryby mohou krátce protáhnout vodou, zabalit do fólie a dát zpět do mrazničky. Tímto způsobem se na rybách vytvoří ledový film, který chrání maso před vysycháním.
  • Ryby je nutno do dvojitého mikrotenového sáčku, vytěsnit vzduch a uzavřít.
Ryby Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
tučné druhy (losos, makrela, …) 2-3
libové druhy (treska, pstruh, štika, …) 6
měkkýši 2-4

Obecné zásady:

  • Zmrazujeme ovoce vyzrálé, tvrdé a neporušené.
  • Ovoce se opere a dobře vysuší.
  • Větší kusy ovoce je lépe předem překrojit.
  • Ovoce můžeme promíchat s malým množstvím cukru nebo rovnou s cukrem umixovat (pyré).
  • Ovoce vkládáme do uzavíratelných misek nebo do mikrotenových sáčků, ze kterých vytlačíme vzduch.

Tip:
Chceme-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny, …) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar, postupujeme takto:

  • Po očištění ovoce rozložíme jednotlivé kusy na tác nebo podložku tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.
  • Necháme v mrazničce 3-4 hodiny (ovoce je už tvrdé).
  • Z tácu sesypeme ovoce do mikrotenového sáčku a uzavřeme.

Ovoce by se obecně mělo spotřebovat do dalšího sběru úrody (během dlouhého uchovávání ztrácí na chuti).

Obecné zásady:

  • Jednotlivé druhy zeleniny očistěte, nakrájejte nebo nastrouhejte.
  • Kořenovou zeleninu je dobré krátce povařit.
  • Jednotlivé druhy zmrazujeme jednotlivě nebo ve směsi.

Tip:
Jemně nasekanou pažitku promícháme s vodou a tuto „směs“ nalijeme do formy na výrobu ledových kostek. Necháme zmrazit. Poté kostky sesypeme do mikrotenového sáčku. Např. do polévky dáváme rovnou nerozmražené kostky, v teple se voda rozpustí. Doba uchovávání zeleniny je poměrně dlouhá, protože zelenina neobsahuje žádný tuk. Doporučená doba je 6 měsíců.

doba uchování v mrazničce (v měsících)
pečivo slané, loupáky 2-4
koláče, buchty 4-6
pizza, palačinky, lívance 4-6
zmrzlina 12
máslo 3
margarín 6
Skip to content