Obecné zásady: 
- Zmrazujeme ovoce vyzrálé, tvrdé a neporušené.
- Ovoce se opere a dobře vysuší.
- Větší kusy ovoce je lépe předem překrojit.
- Ovoce můžeme promíchat s malým množstvím cukru nebo rovnou s cukrem umixovat (pyré).
- Ovoce vkládáme do uzavíratelných misek nebo do mikrotenových sáčků, ze kterých vytlačíme vzduch.
Tip:
Chceme-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny, …) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar, postupujeme takto:
- Po očištění ovoce rozložíme jednotlivé kusy na tác nebo podložku tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.
- Necháme v mrazničce 3-4 hodiny (ovoce je už tvrdé).
- Z tácu sesypeme ovoce do mikrotenového sáčku a uzavřeme.
Ovoce by se obecně mělo spotřebovat do dalšího sběru úrody (během dlouhého uchovávání ztrácí na chuti).