Kontaktujte servisního technika
 
+420 237 837 126
 
 
 
EXPRES
servis chladniček a mrazniček
 
 
 
 
 
 

Jak ušetřit? Naučte se správně zamrazovat potraviny!

 
Zamrazené potraviny si uchovávají svou výživovou hodnotu. Jak dlouho zmrazené potraviny vydrží?

Přečtěte si nejdůležitější zásady mražení potravin.

 
 
Obecné zásady:

Chceme-li maso uchovat co nejdéle v nejlepší kvalitě, musíme dodržovat tyto zásady:
  • Pro zmrazování vybíráme jen maso čerstvé, nejlepší kvality.
  • Maso pečlivě očistíme, odstraníme tuk (maso, ve kterém je vetší obsah tuku, uchováváme jen kratší dobu).
  • Maso vykostíme.
  • Maso nenecháváme ve větších kusech, ale rozdělíme na menší části 1–1,5 kg.
  • Plátky masa balíme do fólie jednotlivě a zamrazíme odděleně (usnadníme si tím postupné odebírání).
  • Nikdy nezmrazujeme maso, které již jednou bylo zmrazováno.
  • V domácnosti nezmrazujeme maso mleté a vnitřnosti (v nutnosti jen několik dnů).


 
Hovězí maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 8–12
dušené 2–3

Vepřové maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 2–4
zpracované
(šunka, klobásky)
1–2
slanina méně než 1 měsíc

Telecí maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
syrové 3–4


Drůbeží maso Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
kuře v celku 8–12
tučná drůbež 4–8

Po krátkém povaření má drůbež delší dobu uchování, než drůbež zmrazovaná za syrova, a nastávají jen minimální chuťové změny. Pečenou drůbež uchováváme zmrazenou co nejkratší dobu. Zásadně nezmrazujeme kuře s nádivkou – chuť nádivky se po rozmrazení a upečení značně změní.